Contributor

Laenutaotluse täitmine ei tundu eriti keerulise tegevusena, kuid kui sa võtad ette mõne taotluse või soovid korraga proovida lausa mitut erinevat laenupakkujat, võid avastada, et see on üllatavalt keeruline. Laenu saamiseks tuleb edastada terve jada erinevaid infokilde ning pole sugugi välistatud, et taotluse täitmine võib võtta pool tundi, isegi, kui laenupakkuja on omalt poolt muutnud taotluse võimalikult lihtsaks. Alljärgnevalt selgitame, mida täpsemalt on vaja laenutaotluse täitmiseks ning kuidas oma elu lihtsamaks muuta, olles enne laenutaotluse täitma asumist juba varustatud kõige vajalikuga.

Mida on laenutaotluse täitmiseks vaja?

Selleks, et laenutaotlus võimalikult kiiresti ja muretult täita, on sul vaja käeulatusse hankida paar olulist asja:

  • ID-kaart või muu identifitseerimisvõimalus – enamikel laenulehtedel saab end tuvastada ID-kaardi, mobiil-ID või Smart-ID abil. Kui sa kasutad ühte neist variantidest, ei ole vaja minna isikutuvastuse jaoks postkontorisse, mis mõistagi lühendab taotlusprotsessi suuresti. Veendu, et ID-kaardi sertifikaadid töötaksid.
  • Pangakonto – laenutaotlusesse tuleb kirjutada oma pangakonto IBAN number, kuid mõni laenufirma soovib, et sa lausa logiksid oma panka sisse. Nii garanteeritakse maksimaalne turvalisus, seega ole valmis, et pead ka panga lehele sisse logima.
  • Telefon – mõni laenufirma võib saata sulle SMS-i kinnituskoodiga või hoopis helistada.
  • Pangakonto väljavõte – tavaliselt tuleb üles laadida viimase 6 kuu väljavõte PDF või BDOC formaadis. Laadi see arvutisse juba aegsasti, muidu pead keset taotluse täitmist veel logima panka ja hankima väljavõtte.

Kui taotled tagatisega laenu, on taotlus pisut keerulisem. Sel juhul on sul vaja hankida ka kinnisvara hindamisakt (kui tegemist on kinnisvara tagatisel võetava laenuga) või andmed sõiduvahendi kohta.

Milliseid andmeid tuleb esitada?

Laenu saamiseks ei piisa sellest, kui kirjutad oma isikukoodi, pangakonto numbri ja aadressi. On võimalik, et pead infot andma kümnete erinevate asjaolude kohta, millest levinumad on reastatud alljärgnevalt:

  • Põhiandmed: ees- ja perekonnanimi, isikukood ja/või sünniaeg, täpne elukoha aadress, telefoninumber.
  • Isikut tõendava dokumendi andmed: näiteks ID-kaardi number ja selle kehtivusaeg.
  • Andmed sissetuleku kohta: küsitakse palganumbrit, tööandja nime, ametikohta ja ka seda, kui kaua oled selles ettevõttes töötanud. Lisaks põhisissetulekule tuleb aru anda kõikide lisasissetulekute kohta nagu näiteks üüritulu, dividendid, toetused jms.
  • Andmed väljaminekute kohta: mõni laenuandja soovib, et sa paneksid kirja umbkaudse igakuise olmekulu, kuid igal juhul tuleb aru anda laenukohustuste kohta. Kui sul on mõni kehtiv kohustus, tuleb märkida võlausaldaja nimi, laenusumma jääk, igakuine makse ja kohustuse lõppkuupäev.
  • Andmed perekonnaseisu kohta: märkida tuleb oma perekonnaseis ning märkida, kas sul on ülalpeetavaid või mitte.
  • Küsida võidakse ka muid kontrollküsimusi, näiteks kas sa tarbid erinevaid aineid või kas keegi sunnib sind laenu võtma.

Absoluutselt iga infokild on oluline otsuse tegemiseks. Näiteks kui sa oled vallaline, kuid sul on 2 ülalpeetavat ning sinu ainus sissetulek on palk, mis jääb alla keskmise, ei pruugi laenu saada. Kui sa oled abielus ja pole ülalpeetavaid ning palk on minimaalne, võid laenu saada, kui pole lisakohustusi. Laenuotsused võivad olla üsna abstraktsed ning tõepoolest pole võimalik, et kahel taotlejal on täpselt samasugune taotlus ja laenu saamise tõenäosus on sama. Kümned erinevad pisiasjad mõjutavad otsust. Ainus, mida sa saad omalt poolt teha, on täpsete andmete esitamine. Ole täiesti aus ja pane kirja oma kulud täpselt sellistena nagu need on. Laadi pangakonto väljavõte, märgi oma korrektne aadress ja telefoninumber ning jää ausaks perekonnaseisu märkimisel. Kui tahad kiirendada taotlusprotsessi, varusta end juba enne taotluse täitmist kõige vajalikuga. Veendu, et sul oleksid käepärast ülalmainitud andmed – nii ei pea sa ülemäära palju pead valutama ega jätma taotlust poolikuks, sest üks või teine asi ununes. Korrektselt esitatud laenutaotlus on juba esimene samm võidu suunas!

Mis siis, kui pole pangakontot või ID-kaarti?

Mida teha aga siis, kui sul ei ole pangakontot, pangakontoga on probleeme, pole ID-kaarti või esineb muid probleeme? Pangakonto puudumisel pole niivõrd suur probleem sissetuleku tõestamine kui see, kuidas saada laenuraha kätte. Paraku on Eestis vaid loetud hulk laenuandjaid, kes annavad laenu sularahas. Kui sul pole pangakontot, mida sa saaksid laenuandjale esitada, pead leidma laenupakkuja, kes võimaldaks sularahas laenamist. Sel juhul väljastatakse raha sulle postkontori kaudu ning samamoodi saad ka tagasi maksta. Oma sissetulekut saab tõestada ka tööandja väljastatud palgatõendiga, kuid jällegi ei pruugi iga laenufirma seda aktsepteerida. Pangakonto puudumisel on laenutaotluse esitamine seega oluliselt raskendatud. ID-kaardi puudumine ei ole ilmtingimata kõige suurem probleem, kuna aktsepteeritakse ka kõiki teisi dokumente – pass või juhiluba on näiteks mõlemad vastuvõetavad. Kui sul pole ID-kaarti ja sa ei saa kasutada mobiil-ID-d või Smart-ID-d, siis pead lihtsalt isikutuvastuse läbima postkontoris või laenuandja kontoris, seega võtab kogu protsess kauem aega. Kui võtad arvesse kõike seda ning täidad taotluse rahulikult ja korrektselt, saad olla mureta, kuna tead, et oled omalt poolt teinud kõik positiivse otsuse saamiseks.

Resource:

https://omaraha.ee/en/loan/secured/ https://www.lhv.ee/en/private-loan https://support.bondora.com/hc/en-us/articles/213730929-Consumer-lending-market-in-Estonia https://www.eesti.ee/en/consumer-protection/consuming/lending/ https://www.bondora.ee/en/loan/how-to-get-a-loan/

Related Article